Csoportterápia sztároknak

2003.12.08. 19:16
Győzike mint a Nagy Ő őszinte híve, Presser Gábor mint szállodatulajdonos és Árpa Attila mint kiégett punkzenész. Barátok és sztárok egymást közt a legnépszerűbbeknek járó bulvárdíj átadásán.
Sanyarú a magyar sztárok sorsa, hiszen ezen a Kárpátoktól szegélyezet kicsiny piacon képtelenség kitermelni a sztárélethez szükséges minimális vagyonkát, így nálunk se úszómedencés tengerparti villa, se limuzin, se magánrepülőgép nem jár a sztárstátuszhoz, sőt megkockáztatom, hogy néhány filmcsillagnak hó végén anyagi gondjai vannak, ha csönget a villanyszámlás vagy a heroindíler. Ráadásul az egyszeri magyar sztár még a köznép elől sem zárkózhat el, mert ha metróval talán nem is jár, de vidéki művelődési házak büféjében azért gyakran megfordul.

A hazai csillagok ezért komplexusaik csökkentése érdekében időről időre összegyűlnek egy öltönyös, kisestélyis személyiségfejlesztő tréningre, ahol színésznők, popénekesek, tévébemondók és szappanopera-szereplők egymás kezét fogva addig ismétlik fennhangon, hogy ők bizony sztárok, míg mindenki el nem hiszi nekik. Ilyen svédasztalos csoportterápiát szervezett a hétvégén a Story magazin a Corinthia Grand Hotel szálló báltermében.

Barátok egymás közt

Tét emelése
Kattintson erre, itt a többi kép!
„Díjazott vagyok!” – tolakszik elénk a ruhatár előtti sorban Kováts Adél, majd sietve elindul a sztárokhoz illően impozáns lépcsősoron. Autogramvadászoknak és rajongóknak nyoma sincs, csak pár japán konferenciaturista érdeklődik a bejáratnál feltünedező estélyi ruhás nők iránt. A lépcsősor tetején néhány fotós fogadja a hírességeket, egyébként csendes pezsgőzés és smúzolás folyik.

A tömeg összetételét elemezve levonjuk az elhamarkodott következtetést: Magyarországon Balázs Palin kívül csak a Barátok közt szereplői számítanak sztárnak. A szivarszobában a Tónit alakító Dósa Mátyás éppen feltűnően fiatal és túlsminkelt barátnőjét mutatja be Kertész Magdinak, a Berényi Danit alakító Váradi Zsolt meg Balassa Imrével beszélget komolyan arccal, de az előtér is tele van a Berényi-klán és a Szentmihályi-család tagjaival.

„Unalmas elegancia” – szólal meg a bennem rejtőző, egyébként roppant fejletlen éntudattal rendelkező divatújságíró a sztárok öltözködését szemlélve, hiszen a felvonuló ruhaköltemények közül legfeljebb Győzike „Részeg dzsentri a tiszti kaszinóban” címet viselő jelmeze érdemel figyelmet. Az est egyértelmű kedvence egyébként Berényi András, azaz R. Kárpáti Péter tinédzser lánya, aki a jeles alkalomra sátánista Avril Lavigne-nak öltözött, amikor a bakancs, miniszoknya, fekete-piros csíkos Kurt Cobain-pulóver kompozícióit egy gusztusos elefántcsont-hatású fordított kereszttel dobta fel.

Köszönöm anyukámnak és a produceremnek!

Alig fél óra múlva a hírességeket és a rajtuk élősködő médiamunkásokat beterelik a bálterembe, és kezdetét veszi a díjátadó. A félig üres széksorokból gyér taps fogadja Jakupcsek Gabriellát, Vágó Istvánt, Oroszlán Szonját vagy éppen Kern Andrást, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a díjazottakon kívül csak mellőzött kvázisztárok és unatkozó újságírók vannak jelen. Csak Cserháti Zsuzsa posztumusz elismerése arat egyértelmű sikert, bár hangos taps fogadja a legjobb televíziós műsor díját kapó Nagy Ő két főszereplőjét, Melindát és Sanyit is, de az ő esetükben minden zaj forrása Győzike, aki ráadásul még az egyértelműen gúnyos „Bravó!” kiáltástól sem riad vissza.

Az egész szertartás mindössze harminc percig tart, „sztár fel, pár poén, sztár le” ritmusban pörögnek az események, a közönségdíjak után kiosztják még a szakmai bölcsek által odaítélt nívódíjakat is, de ekkor már érezhető, hogy mindenki csak a svédasztalos fogadásra vár. A göngyölt szűzérmék, a tejszínes lazac vagy a sült galamb előtt azonban mi még visszanézünk a bárba és a mellette kialakított szivarszobába.

Szivar és szilikon

Megannyi név a szótárban
Kattintson, nézegesse a többi képet is!
„Elnézést, kérhetnék tüzet?” – kérdezem Presser Gábortól a füstüveg dohányzóasztalon heverő öngyújtóra mutatva. „Itt semmi nem az enyém” – mondja lemondóan. „Lassan már ez a hotel sem az enyém” – teszi hozzá viccelődve, és a bőrfotelban kényelmesen hátradőlve nagyot szív vastag szívarából. Látszik, hogy maga sem érti igazán, mit keres itt.

„Kicsit megbögyösödtem” – kiálltja a helyiség másik sarkában Rubint Réka, férje, Schobert Norbi büszke pillantásaitól övezve. „Na ja, a szilikon” – teszi hozzá félhangosan a mellettem álló, rosszindulatú idegen. „Olyan ez, mint a mobiltelefon, először kicsit idegenkedtünk tőle, de ma már örömmel használjuk” – összegzi az eseményeket Szabolcs, internetes portálunk mély igazságokra fogékony fotoriportere egy nagy adag Long Island koktéllal a kezében, majd elindulunk a villacsörgés irányába.

A svédasztalok felé tartva megpillantjuk Árpa Attilát, aki természetesen későn érkezett, hogy megfelelő hangsúlyt kapjon új frizurája és a hozzá színben-formában is passzoló barátnő. „Mintha David Beckham a Sex Pistolsba szerződött volna basszusgitárosnak” – összegzem a látványt, de Szabolcs ekkor már rég a szűzérmékkel foglalatoskodik.

A vacsora után még elnézünk a bálterembe, ahol rulettasztalok várják a megfáradt sztárokat. Rubint Réka a zsetonokkal játszadozva épp arról beszél, hogy már kilenc hónapja nem volt részeg, férje pedig még mindig büszke. A bárpultnál még iszunk pár mojitót, majd sietve távozunk, hogy kint végre nagyot szippanthassunk a körút valóságából.