Minden idők ötven top-pornósztárja

(Egy kis pornótörténelem XXV.)

2002.01.25. 18:32
A neves szaklap, az AVN (Adult Video News) szerkesztősége - számos kritérium alapján - megválasztotta "minden idők" ötven legjelesebb pornósztárját. Nem magyarázkodnak: döntésük szubjektív, nem kell túl komolyan venni...

A szempontok: népszerűség, tehetség, hatás, elfogadottság, és persze külső. És, hogy a pályafutás végeztével is hosszú ideig emlékezzenek rájuk.

Nem meglepő: a helyezettek túlnyomó többsége amerikai. Az viszont kissé elszomorító, hogy kelet-európai lányoknak és uraknak nem jutott helyezés, még az istennőként ünnepelt Sylvia Saintnek sem. Nőuralomról viszont nem panaszkodhatunk, hiszen a legnevesebb csődörökről egytől egyig megemlékeztek. És abba a hibába se estek, hogy a ma talmi csillogását preferálták volna a múlt masszív dicsőségével szemben...

A lista

Az aranyérmet az élő és aktív legenda, Ron Jeremy érdemelte ki. A második hely a kilencvenes évek legnagyobb női sztárjának, a felejthetetlen és szerencsére újfent sok filmben felbukkanó Jenna Jamesonnak jutott. Harmadik a méreteivel máig kápráztató, ám tizenhárom éve halott John Holmes: rá főként a hajdani XXX-mesterdetektív, az útjába eső valamennyi hölgyet mennyekbe repítő Johnny Wadd megformálásáért emlékezünk. Aztán Traci Lords, az egykori tiniüdvöske következik. Manapság csak egy filmje ("Traci, I Love You") hozzáférhető, az összes többit még tizennyolc előtt, alatt forgatta.

Linda Lovelace, a "Mély torokból" mély torokkal, majd - szintén a hetvenes évekből - a kanadai Marilyn Chambers, aztán a három éve visszatért Ginger Lynn jön. Első latina szépségként pedig a tizenkét évig (1974-86) ténykedő félig Puerto Ricoi, félig kubai Vanessa del Rio. A sokak szerint "minden idők legszebb hátsójával" bíró Nina Hartley a kilencedik, az európai iskola etalonja, a nagy Rocco Siffredi a tizedik. Ki hinné, hogy már 1987 óta vívja asszóit?

Tíztől húszig: a leszbikus szerepekben elhíresült, de azért férfiakkal is látható Janine, a nagy öreg Jamie Gills, az aranykor előtti években bombázó Seka, Sean Michels, az első fekete szupersztár, a fáradhatatlan Peter North, Jeanna Fine, a huszonöt évet (kamera előtt és mögött egyaránt) ledolgozó Sharon Mitchell, az óriási természetes (!) keblekkel bíró Christy Canyon, a platinaszőke, s öngyilokba menekült Savannah, s végül a manapság csak rendezőként ismert John Leslie - valamennyien a szakma zsenijének számítanak...

Húsztól harmincig szintén nem akárkik sorjáznak: Tom Byron, a 150 feletti IQ-val bíró Asia Carrera, Chloe, Ashlyn Gere, a Howard Stern show-iban is jeleskedő Houston, a színész-rendező Ed Powers, a "nyugdíj" után két doktorátust begyűjtő Annie Sprinkle, a nagyon-nagyon "koszos" filmeket jegyző Max Hardcore, a leendő sztárokat (Ashlyn, Jenna, Tera, stb.) elsőként beavató Randy West, s a korai nyolcvanas években csillogó-villogó Veronica Hart.

A harminc és negyven közötti gárda főként mai aduászokból áll össze: Tera Patrick, Jill Kelly, Taylor Hayes, Juli Ashton, Serenity, Heather Hunter (bár ő pár éve visszavonult már), Kylie Ireland, Alisha Klass, s az első giga-gangbang-ről (251 partner!) nevezetes Annabel Chong. Egyetlen kakukktojás az 1974-ben debütált, s azóta több mint ezerkétszáz filmet (színészként, vagy rendezőként) letudott Joey Silvera.

És, akik zárják a sort: Harry Reems, Georgina Spelvin, Shanna McCullough, Jasmin St. Clair, Gloria Leonard, Herschel Savage, Shane, Teri Weigel, Chasey Lain. Végezetül pedig a Pamela Anderson, Tommy Lee páros!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport