A spanyol kormány nekiment a Volkswagennek

2015.09.30. 12:15

A spanyol kormány visszakéri a VW-csoporttól azt az autónként 1000 eurót (313 ezer forintot), amivel az alacsony károsanyag-kibocsátású autók vásárlását támogatta - ezt nyilatkozta José Manuel Soria spanyol ipari miniszter.

Spanyolország 2012-ben azzal próbálta ösztönözni az autóeladásokat és kihúzni az országot a válságból, hogy a PIVA-terv nevű programban 2000 eurót adtak minden autósnak, aki a használt kocsiját új, környezetbarátabb autóra cserélte. A támogatás felét a kormány, felét az autót eladó cégek adták, többek között a Volkswagen-csoport.

Ebből kérné most vissza a saját részét a kormány, persze nem a vásárlóktól, mert az ipari miniszter szerint ők jóhiszeműen vásárolták a VW dízeles autókat, de megtévesztették őket. Azt jelenleg még vizsgálja spanyol állam, hogy milyen jogi lehetőségei vannak arra, hogy visszaigényelje a pénzt a Volkswagentől.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány autó után kellene fizetnie a VW-nek. A PIVA-terv keretében idén májusig összesen 890 ezer régi autót cseréltek újra Spanyolországban, azaz a kormány 890 millió eurót (278 milliárd forint) fizetett ki a támogatásokra. Hogy a támogatás másik felét melyik autógyártók fizették és milyen arányban, arról egyelőre nincs hír, de mivel a spanyolt Seat sok autójában is a VW adathamisítós motorjai voltak, biztos jó sokat kellene fizetnie a VW-nak.