Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.03.26 0 0 63

16,5 év után érdekel még ??

Előzmény: Cute (-)
Pudli Creative Commons License 1998.12.05 0 0 62
Engem az altalanos isiben 'vilagositottak' fel, az egyik osztalytarsam (volt egy idosebb novere) elmondta, hogy a nok idonkent vereznek, es olyankor veres vattat lehet talalni a szemetben, olyankor lehet gyerekuk. Ja, es az oviban volt egy lany, aki arra kert, hogy dugjuk ossze a nyelvunket. Aztan ugy 9 evesen 'doktorost' jatszottam az unokahugommal (osszeerintettuk a micsodankat), es en utana honapokon keresztul attol rettegtem, hogy gyereket fog szulni, es mit kapok en akkor, ha ez kiderul. A szuleimtol soha egyetlen 'felvilagosito' szot nem hallottam. Emlekszem, egyszer a hugommal (olyan 8-9 evesek lehettunk), megkerdeztuk a nagynenemet, hogy mi az a 'b****s'? O meg azt mondta, hogy a passzazs az egy epuleten levo atjaro. Aztan nehany ev alatt 'kimuvelodtem', az osztalytarsaknak koszonhetoen (majd mindegyiknek volt batyja, vagy novere). Amikor a hugommal (1 evvel fiatalabb nalam) megosztottam az informaciokat, hallani sem akart ilyen disznosagokrol (minket katolikus vallasban neveltek, es rendszeresen jartunk templomba). Azutan 'erveim' hatasara, hajlando volt elhinni, hogy 'apa meg anya' tenyleg ilyen disznosagot muvelt, de a nagymamarol meg sokaig nem hitte el. Aztan persze en is olvastam felvilagosito konyveket, ma mar tudom, hogy a szuleim (anyukam) direkt hagytak a polcon.
Ugy tunik, mi itt kelet-europaban elegge onmuvelok vagyunk ebbol a szempontbol.
Gyakorlati tanacsok (ha lehet egyaltalan tanacsot adni?): teremts olyan legkort a csaladodban, hogy a gyerekek merjenek kerdezni, de lehetoleg mindig csak arra valaszolj, amit kerdeznek! Persze ez a legnehezebb! Soha nem lehet tudni, hogy valojaban mit is kerdeznek (gyakorlo apa leven ebben van nemi tapasztalatom). De az valoszinu, hogy amikor eloszor kerdezik, hogy 'hogyan lesz egy gyerek?', akkor nem a dugasra kivancsiak.
Nekem van ket lanyom (meg egy fiam), probaltam oket 'felvilagositani', na, nem egyszeri beszelgetessel, hanem inkabb a csaladi 'legkorrel', nalunk soha nem volt tabu tema.
Mindezek ellenere, hatalmas meglepetes ert, amikor egyszer szoba kerult a csaladban, hogy hogyan is menstrualnak a nok akkor, amikor meg szuzek?
A felesegem (!) is azt hitte, hogy a szuzhartya egy atjarhatatlan dolog, amig at nem szakitja egy ferfi. Hat ennyit er mindenfele felvilagositas! Neha a legnyilvanvalobb dolgokrol feledkezik meg az ember.
Cute Creative Commons License 1998.11.29 0 0 61
nahat!

Mi is lebuktunk. Nalunk orditozas nem volt, viszont buntetesbol meg kellett forditanom a fejemet a masik iranyba (a du. alvas kozben tortent, a mellettem fefvo kisfiuval, akinek emlekszem a keresztevere is, meg az arcara is, - hiszen o volt az elso pasi eletemben).

Szerintem ha egy felnott ilyesmin kapja a gyerekeket, akkor nem lenne szabad jeleznie, hogy eszrevette. Egesz eleteben kiserni fogja AZ a szegyen, ami akkor erte. Velem legalabbis igy van. (Nem csak az ovis eset kapcsan.)

nahat Creative Commons License 1998.11.28 0 0 60
Hehe, most jut eszembe, nálunk is volt mutogatás, egymás mellett aludtunk délután egy lánnyal (aki mellesleg aszonta, egy délutáni öltözéskor, mikor vittek mindenkit haza, hogy úgyis lány lesz belőlem egy idő után, amitől én nagyon elkeseredtem), és megmutattuk egymásnak. Az ovónéni meglátta vagy csak gyanús lett neki vmi, odarohant hozzánk, lerántotta a takarót, és gusztustalan hangon elkezdett ordítani, hogy mit csinálunk mi itt, szégyentelen társaság, stb. Asszem egy életre nem felejtem el azt a jelenetet.

Hogy mér megy az ilyen ovónéninek? Mit kell amúgy ilyenkor csinálnia egy pedagógusnak a nagykönyv szerint?

nahat

Cute Creative Commons License 1998.11.28 0 0 59
Kham!

Az mar marha regen volt... Vagy most megint inditottak ilyen sorozatot? Egyebkent az IM-nek igen nagy volt regen az olvasottsaga es van egy gyanum, hogy az olvasoi levelek miatt. Tudjatok, a hogy kell csokolozni jellegu kerdesek miatt.

Egerke!
En is reszt vettem egy ovis mutogatasban, de 'asszem en jartam jol. A hasamat kellett megmutatnom a futyiert cserebe.

másikegylány Creative Commons License 1998.11.27 0 0 58
Az én "klasszikusom" a "Sehány éves kislány" c. könyv volt. Mikor arra az oldalra értünk, hogy "vajon fiú lesz vagy lány?" és illusztrációként ott állt egy meztelen kisfiú (az első látható fütykösel), mindig cinkosan összenevettünk az unokatesómmal.
Meggymag Creative Commons License 1998.11.27 0 0 57
Elsôs vagy másodikos voltam, amikor egy osztálytársam, a Vámosi Lali azt mondta, hogy a néni a szomszédjukban teherbe esett egy "farkaskutyától". Na, ezen én annyira kiakadtam, hogy azonnal rohantam anyámhoz, aki a suli mellett dolgozott, és letisztáztuk a dolgokat, de emléxem, hogy én is undorodtam. Mikor a TV-ben csókolóztak, mindig eltakartam a szememet (csak az ujjaim közül kukucskáltam), de aztán ez elég hamar (1-2 hónap) elmúlt.
Ja, oviban meg iskolában nálunk is volt fütyi- és puncimutogatás, de én a kutyás sztori elôtt bele sem gondoltam arra, hogy "amúgy" ez mire jó.

Cute,
szerintem a gyerek majd kérdez, ha valami érdekli. Ha idô elôtt kezdesz el neki magyarázni, akkor még nem tudja hova tenni.
Látod, eddig mindenki megúszta a "gólya hozzá"-t maradandó károsodás nélkü, miért a Te gyerkôcödnek ne sikerülne?

Kham Creative Commons License 1998.11.27 0 0 56
Egérke,
Van már ilyen... Az ifjúsági Magazinban
Egérke Creative Commons License 1998.11.27 0 0 55
Muszáj írnom, mert nagyon jókat derülök és hasonlóak az élményeink úgy látom.
Nekem még az óvodában mutatta meg az egyik fiú a "micsodáját", ha én is megmutatom az enyémet. Amikor az övét megláttam úgy meglepődtem, hogy nem voltam hajlandó az "enyémet" megmutatni. Utána általános iskola alsó tagozatában tudtam meg, hogy én nem csak pisilek "ott alul". Azután pedig a lányok(!) hoztak szexképeket, amiből a gyakorlati tudnivalókról szereztünk tudomást. Nekem nem volt egyik sem taszító, sőt inkább izgató. Kéne egy új topicot nyitni, "Ki hogyan veszítette el?", vagy már volt ilyen?
zsosz Creative Commons License 1998.11.27 0 0 54
nem tom ti hogy vagytok vele, de nálunk volt fütyi meg puncimutogatás meg megérintés (fúúúúúúújjjjj) általános iskolában alsó tagozatban, aztán meg meg is beszéltünk mindent, hogy mi mire is való..... :))))

zsosz

p.s.: a magyar mint autodidakta tanuló..... :))))

Cute Creative Commons License 1998.11.27 0 0 53
Ugy latom a Golya hozza c. konyv elkepeszto peldanyszamban fogyott annak idejen.
:-)

Kulonben ez az egesz felvilagositas dolog ugy tunik tobb reszbol all:

1. Hogyan kell gyereket csinalni?
2. Mi a menstruacio?
3. Hogyan fejlodik a magzat? Tovabba hogyan "jon ki"?
4. A kulonbozo testreszek, azok mukodese
5. A szex gyerekcsinalas nelkul, mire jo, miert van, hogyan jo.

Tehat a feladat elegge komplex. Uristen, hogy fogom ezt mind elmondani neki?

Felvetodik meg egy kerdes. Fontos-e egyaltalan, hogy a szulo vilagositsa fel a gyereket? Azaz van-e jelentosege ennek? Erte valami kar azokat, akik (tobbseg) osztalytarsas vagy autodidakta mondszerrel vilagosultak fel?

Rock Creative Commons License 1998.11.27 0 0 52
eMM,
Hát ez az. Vetítették, megnéztük, egymásközt kitárgyaltuk, ökörködtünk is rajta (suhancok voltunk még), viszont a "tanarak" egy betű nem sok, annyival nem kommentálták a dolgot, és ami rosszabb, a témát sem. Sem biológia, sem osztályfőnöki órán.
AVALONE Creative Commons License 1998.11.27 0 0 51
Sziasztok!
Azt hogy hogy születik a gyerek, és mit kell hozzá tenni elmondták a szüleim.Továbbá odaadták a "Gólya hozza" című könyvet. De ezen túl semmi. Azaz sosem "tudtam meg" hogy a szex az hogyan van, hogyan kéne csinálni hogy jó legyen,meg ilyesmik.Bevallom, számomra a pornófilmekből sem derült ki igazán/mert tizennégy évesen titokban megnéztem a papám dugi kazettáját/.Tehát csak a gyakorlatból bogozgattam ki, és eleinte nagyon kínosan éreztem magam.
eMM Creative Commons License 1998.11.27 0 0 50
rock!

A Helga és Michel kb 20 éve igen nagy megbotránkozást okozott kis hazánkan.
Nekünk nem vetítették osztályonként,pedig ránk fért volna! Videó meg hol volt akkor még!
Egy másik topic témája lehetne, hogy mi minden nem volt akkor, amit ma természetesnek veszünk...

A topic egyébként rulez,de szerencsére a probléma nekem még nem égető!
Bár azt már tudom egy ideje, hogy a dolog hogy müködik,de a gyermek(ek) akiket felhomályosítani kellene szerencsére még nem születtek meg :-)

FehérI Creative Commons License 1998.11.26 0 0 49
Szerintem is csak nyíltan, őszintén. Volt egy könyvünk, ami arról szólt, hogy mi történik a pocakban az élet első kilenc hónapjában. Képek, rajzok, ahogy kell. A lányom másfél évesen már ezt hajtogatta: "Ez magzat. Ez magzat." Akkor még kevésbé értette, aztán szép lassan egyre jobban. Most, kilenc éves korában már tudja, mire kell számítania, amikor "nagylány" lesz, és azt hiszem, igazi megrázkódtatás nélkül fog átesni sok dolgon, ami másoknak ciki volt. Amikor kérdezett, mindig nyíltan és őszintén válaszoltunk. Arra, amit kérdezett, addig, amíg érdekelte. Ha időben kezded el, van idő, bőven van.
ET2000 Creative Commons License 1998.11.26 0 0 48
Nem proxy az egyetlen!

A vicc az, hogy Bereményi írta meg, Cse' Tomi meg elénekelte, hogy velem ez hogyan is volt:

"Szomszédunk lánya egy délután, megállt a házunk udvarán. 6 éves volt, én 4 talán, nadrágját lehúzva hasán valamit mutatott magán..."

Ettől kezdve nagyon érdekeltek a lányok, nem is annyira a hogyan. Persze aztán jött a Gólya hozza? meg valami ismeretterjesztő a Deltában (szegény anyám hagyta, had nézzem, amikor meg kuncogtam a látottakon, azt mondta, hogy ez komoly dolog).

Azóta a szomszéd lány is (18) és anyám is (44) meghaltak....

Et.

DITKE Creative Commons License 1998.11.26 0 0 47
" Daddy, tell me about the flowers... " - Agónia Emlékzenekar
Személy szerint autodidakta módon: óvodai 'csókért fütyit látsz' játéktól a könyvekig
az undort leginkább romantikus love-storykkal lehet elűzni, persze óvatosan a giccsel
Törölt nick Creative Commons License 1998.11.26 0 0 46
Hat, ugy latszik en vagyok a legnagyobb mazlista itt:)))

Engem a hazmesterne unokaja vilagositott fel, en lehettem max 6 eves, a kiscsaj meg mondjuk 8, es nagyon jo haverok voltunk, egyutt epitettunk bungalot a jatszoteren kulonbozo roncsokbol. Es egesz nyaron ebben a bungaloban laktunk! :)))

Es egyszer csak Tundike (a hazmesterne unokaja) megkerdezte tolem, hogy mi lenne, ha megmutatna nekem a puncijat. Hat engem nem nagyon erdekelt a dolog, de rahagytam, es aztan megkerdezte, hogy hogy tetszik. Nekem nem nagyon tetszett, de nem akartam elkeseriteni, ugyhogy nagyon megdicsertem.:)))

Aztan megkerdezte, hogy tudom-e, hogy mire valo az ott neki, meg ez itt nekem. Mondtam, hogy persze: ott kell pisilni, de az neki milyen kenyelmetlen lehet, mert nincs mit megfognia. Es akkor elmagyarazta, hogy nem csak pisilesre valo, hanem az egyiket valahogy bele kell dugni a masikba, es akkor lesz a gyerek. Na, ezt persze egyikunk se tudta pontosan, hogy mit, hova es miert, ugyhogy hamarosan napirendre tertunk a dolog felett.

Tundikevel sajnos 6 eves korom ota nem talalkoztam, pedig mostmar tudom, hogy az ma mar oszinten tetszene:)))

GTS Creative Commons License 1998.11.26 0 0 44
Na de JT!

Elismerem, kétértelmű volt ama mondatom, de miért kell mindent rögtön kifigurázni?? :-) A véleményem ugyanaz.

Rock Creative Commons License 1998.11.25 0 0 43
Cute,
Nos az tulajdonkeppen egy gyengecske sztoriba ultetett, de nagyon "ertelemszeruen" magyarazo szexualis felvilagosito mozifilm volt anno. Osztalyok csoportasan neztek a filmet a moziban. (Es kozben fiuk a lanyokat vs. :)

Ja, azt hiszem keszult egy masodik resz is vmikor.

Cute Creative Commons License 1998.11.25 0 0 42
Miert, mi volt a Helga es Michel c. filmben?
Cute Creative Commons License 1998.11.25 0 0 41
Palank!

Dojinnggg.... Leesett. :-)

egerke!

"konnyeden es termeszetes egyszeruseggel "tudtuk meg"." Konkretan?

nahat!
En is szeretnek dögös anyuka lenni, ha a gyerekem ezt kivanja. Ha nem, hat nem. Vannak komoly dogostelen gyerekek is, meg amolyan huncut manok. Ha ez jol all egy lanynak, miert ne? De ertem mire celzol, szerintem sem kell a dolgokat tulzasba vinni. (Egyebkent valoszinuleg egy lanyek sem viszik tulzasba, csak nem jol jott le amit irt...)

Rock Creative Commons License 1998.11.25 0 0 40
Ha ciki, akkor vallalom :) Nekem annak idejen a "Helga es Michel" c. film "tette tisztaba a dolgogat." Persze addig is figyeltuk a lanyokat, csak aztan kicsit maskepp. S ez jo volt.

Emlekszik valaki meg erre a filmre?

Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1998.11.25 0 0 38
Kedves Cute,
Csak vicc voooot, érted ugye?
Palánk
Egérke Creative Commons License 1998.11.25 0 0 37
Nem tom.... nalunk valahogy ez soha nem volt tabutema.
4-en vagyunk tesok(lanyok)a szuleim meg gyerekkorunkban elvaltak.
Szoval ugy a nemisegrol konkretan(gyere ulj ide elmondom hogy van "AZ")nem volt szo.
Inkabb folyamatosan(kisgyerekkor ota)konnyeden es termeszetes egyszeruseggel "tudtuk meg".
nahat Creative Commons License 1998.11.25 0 0 36
Ugyan, Cute, mér lepőcc meg, ha az egylány ezt is eltúlozza, valamiféle téves "én vagyok a legdögösebb anyuka" mániától vezérelve... Szegény kiscsávó osztán majd nemérti, hogy a csajok, akivel összeakad, mér nem olyanok, mint a playmate.

Íme egy boldog felnőtt gyerekkora!

nahat

GTS Creative Commons License 1998.11.25 0 0 35
Szerintem nem kötelező a fiúkat az apának, a lányokat pedig a mamának felvilágosítania. Csakhogy szerintem pont ez a felállás az, amit a gyerek elfogad.
Amúgy magam is az autodidakták közé tartozom (ált. iskola, könyvek, stb.)
Cute Creative Commons License 1998.11.25 0 0 34
Tenyleg, miert van az, hogy a gyerekek rosszkor kerdeznek, szinte kivetel nelkul?
En egyebkent 11 eves korom utan fraszt kaptam a gondolattol is, hogy ilyesmirol cseveglyek anyammal, pedig lehet, hogy beszelt volna rola.

Egy lany
Hiszen a playmate-eknek kint van a cicijuk!!!:-)))))) De felre a trefaval, nem sugallja ez a dolog egy kicsit, hogy playmate-nek lenni milyen jo? Nem jon le ez ugy a leanygyermeknek, hogy ez is csak olyan mint filmsztarnak lenni? Es ebbol nem von-e le esetleg rossz kovetkezteteseket a gyerek?
(Mar elore latom mit kapok ezert...)

Mindenki,

A fiukat az apaknak, a lanyokat az anyaknak kell felvilagositani? Ez torvenyszeru vagy csak megszokas, vagy nem is igy van?

nahat Creative Commons License 1998.11.25 0 0 33
Nekem sohase monták meg, hogy izé, figyuzz, mittomén. Volt olyan, hogy a téren a skacok nézegettek valami amatőr pornóképeket, fekete-fehérek voltak és olyan cikk-cakkosra (hullámosra) volt vágva a szélük, szóval a véramatőr kategóriába tartozhattak. Ezeket nézegették a nálam három-négy évvel nagyobb csávók, és - ahogy most emlékszem - a hölgyek arca össze-vissza volt kenve, és én csak homályosan éreztem, hogy itt valamit nem értek, valami óriási izgalmas titok van (kb 7-8 éves lehettem). Arra emlékszem, hogy az egyik úgy tíz percre rá aszonta, hogy hű vaze, nekem még most is feláll a farkam, és ezt se értettem tisztán.

Később az elsőáldozáson a pap első gyónásomkor megkérdezte, hogy szoktam-e játszani magammal (kb 10 éves koromban), merthogy a nagyobb fiúk (!) erre szokták rávenni, meg hogy ezt nem szabad. Mikor megkérdeztem, hogy mit ért a "magammal játszani" alatt, zavarba jött, és feloldozást adott.

Apám igazán egyszer beszélt velem nyíltan 14 évesen, mikor megvettüka videót, és valaki hozott egy mata hari szexfilmet. Meg akartam nézni, mire apám aszonta, hogy megnézhetem, ha megmondom, mi az hogy pornó. Nem mondtam meg, majd megnéztem a filmet...

nahat

Nadi Creative Commons License 1998.11.25 0 0 32
Én a legjobb emlékeim szerint ovis voltam, amikor az öcsém elmondta, hogy a férfiak mit szoktak csinálni a nőkkel és mindezt elég naturista stílusban közölte, mint friss infót, amit egy másik ovistól tudott meg, aki a bátyjától tudta. Nekem gusztustalannak tűnk a dolog és biztos voltam benne, hogy én biztos nem fogok ...
:-)
Hát igen, mit tudhattam én akkor! Szerintem normális ebben a korban ez a reakció. Azt hiszem nem láttam ekkor még az összefüggést a szex és a gyerek között.
Nem emlékszem, hogy kérdeztem-e a szüleimtől, de én is megtaláltam a felvilágosító kiadványt a szüleim polcán.

Úgy tűnik itt a sok okos válaszból nem derül ki mi a megfelelő kor, de talán jó módszer:
- mindíg a gyerek értelmi szintjének megfelelő felvilágosítás;
- őszintén válaszolni a feltett kérdésekre;
- cihológusok azt ajánlják, ha a gyerek épp rosszkor kérdez (buszon, villamoson stb.) meg kell vele beszélni, hogy otthon majd megbeszéljük;
- idősebb korban a kellő alapossággal megírt felhomályosító kiadványokat látható helyre helyezni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!