Veszprémi gyilkosság: két férfit köröz a rendőrség

2009.02.08. 16:10 Módosítva: 2009.02.08. 21:42
Két férfit köröz a rendőrség, miután vasárnapra virradóra egy veszprémi szórakozóhely előtt megkéselték és megverték az MKB-Veszprém három kézilabdázóját. A román Marian Cozma az életét vesztette, a szerb Ivan Pesics veséjét el kellett távolítani, a szintén szerb Zarko Sesum pedig súlyos fejsérülést szenvedett. A gyilkosságról felvétel készült. A városban este demonstrációt tartottak.

Két férfit köröz a rendőrség a vasárnap hajnali, veszprémi gyilkosság ügyében. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján olvasható közlemény szerint az egyik gyanúsított Raffael Sándor körülbelül 170 centiméter magas, izmos, erős testalkatú, rövid sötét hajú. Másikuk, Sztojka Iván körülbelül 165-170 centiméter magas, izmos, sportos testalkatú, kopasz, feje borotvált.

A rendőrség tanúkat keresett és adatgyűjtést végzett Enyingen, tekintettel arra, hogy Sztojka Iván a Fejér megyei község lakója - közölte a rendőrség. A gyilkosság másik gyanúsítottja, Raffael Sándor nem enyingi, hanem sárbogárdi lakos.

A helyi kézilabdacsapat a Skorpió bár, más néven Patrióta lokál nevű népszerű szórakozóhely pincéjében Iváncsik Gergő kisfiának megszületését és a szerb légiós, Nikola Eklemovics születésnapját ünnepelte. Éjjel kettő körül egy többtucatnyi emberből álló társaság érkezett a szórakozóhelyre.

Egy szemtanú szerint az érkező csoport kb. tizenöt főből állt, a hivatalos rendőrségi közlemények harminc embert említenek. A társaság tagjai egy ideig fent várakoztak, majd lementek a pincébe.

Két nagyobb társaság szórakozott vasárnap hajnalban a veszprémi bárban, és az emeleti teremben tartózkodók közül hárman-négyen „inzultusba kerültek” a földszinti és alagsori részben szórakozó veszprémi kézilabdásokkal, mondta a történtekről Bolcsik Zoltán dandártábornok, Veszprém megye rendőrfőkapitánya vasárnap este. A főkapitány hangsúlyozta, hogy vannak olyan szemtanúk, akik igen fontos adatokat közöltek a rendőrséggel, de a vallomásokat tartalmazó jegyzőkönyvek részleteiről egyelőre nem kívánt beszélni.

Verziók

A legelső értesülések szerint az érkező társaság távozáskor nem akakart fizetni. Emiatt szóváltásba keveredtek a pultoslánnyal, akinek a kézilabdások a védelmére keltek.

Felmerült, hogy az elkövetők kerestek valakit, és az illetőt – mivel nincs személyes ellentétre utaló információ – összekeverték valamelyik sportolóval.

Az is lehetséges, hogy a támadás hátterében a szórakozóhelyek birtoklásáért folyó alvilági harc áll, és a támadók véletlenszerűen pécézték ki áldozataikat.

A konfliktus előzményeiről nincsenek pontos információk, de az összetűzés pillanatok alatt verekedésbe torkollott. Odalent az ütésváltások után a székekkel hadakoztak.

A késelések már kint, a szórakozóhely előtt történtek. Marian Cozmát szíven szúrták, rajta a kórházban sem tudtak segíteni. Az életveszélyesen megsérült Pesicsre hátulról támadhattak, megszúrt veséjét el kellett távolítani. Zarko Sesumot a rendőrség közlése szerint egy tompa tárggyal ütötték fejbe (más információk szerint fejbe rúgták), eltörött az arccsontja, megoperálták, már túl van az életveszélyen.

A halálos kimenetelű verekedésről a megyei rendőrkapitányság tájékoztatása szerint felvételek készültek: információink szerint a szórakozóhelyen és az utcán is kamerák rögzítették a történteket. A rendőrség jelenleg elemzi a felvételeket.

Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az Indexet arról tájékoztatta, hogy a szórakozóhelyen több száz ember szórakozott, de nem tudnak arról, hogy – miként a korábbi híradásokban említették – a kézilabdások zártkörű rendezvényt tartottak volna.

Marian Cozma három késszúrást kapott, a támadóknál állítólag pisztoly is volt, olvasható a vasárnapi román hírforrásokban. Petre Cozma, a meggyilkolt román kézilabda-játékos apja a Mediafax hírügynökségnek elmondta, hogy fiának egyik barátja, Rares Jurca vasárnap reggel felhívta őt telefonon a tragikus hírrel, és Marian állítólag három késszúrást kapott.

Az esetről a román sajtónak Valentin Ghionea, a Pick Szeged kézilabdacsapat ugyancsak román játékosa nyilatkozott, aki nem volt a helyszínen. E nyilatkozat szerint a támadók eleve ferde szemmel néztek a hét kézilabdásra. Állítólag ők kötöttek bele a román sportolóba, megpróbálták kiráncigálni a helyiségből, és a kijáratnál késelték meg, de a pisztolyukat nem használták.

Valentin Ghioneától származik az az információ is, hogy a támadók esetleg romák voltak. Mint kiderült, a játékos csak másodkézből tájékozódott az eseményekről. A rendőrségnek nincsenek információi arról, hogy az elkövetők romák lettek volna, mondta az Index kérdésére Váradi Piroska.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint az első információk alapján jó esély van arra, hogy a rendőrség hamar kézre keríti azokat, akik részt vettek a veszprémi kézilabdások elleni vasárnapi támadásban.

Vasárnap kora este mintegy húsz-harmincan voltak a szórakozóhely előtt, ahol a kézilabdásokat megtámadták, jelentette a helyszínről az Index tudósítója. A bár bejárata előtt nagyon sok mécsest gyújtottak az arra járók.

Este Veszprémben több ezer ember részvételével megemlékezést tartottak, és az ország több városában, így Budapesten, Szegeden és Székesfehérváron, Győrben is voltak spontán demonstrációk. A fővárosi Papp László Sportarénánál tartott megemlékezésen a zuhogó eső ellenére mintegy százan jelentek meg. Székesfehérváron mintegy ötven-hatvan sportoló, sportbarát és székesfehérvári emlékezett vasárnap este a szakadó esőben és metszően hideg szélben.

Veszprém megye bűnügyi és közrendvédelmi állománya nagy erőkkel folytatja az adatgyűjtést, a nyomozást, és a közrend és közbiztonság fenntartására is nagy erőket mozgósítottak, mondta el Bolcsik Zoltán, Veszprém megye rendőrfőkapitánya.

A kormány döntése értelmében kétmilliárd forint többlettámogatást kap
a rendőrség. Ennek az a célja, hogy fokozzák a rendőri jelenlétet az
utcákon, és az emberek azt érezzék, hogy nagyobb a biztonság, közölte a kormányszóvivő a kabinet vasárnapi, soron kívüli ülése után.

A Fidesz szerint a bejelentett kétmilliárd forint „semmire sem elég”, a rendőrség működésének érdemi javításához ugyanis „legalább harmincmilliárd forintra lenne szükség”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport