Megéri kamupártot csinálni

2014.01.13. 07:01

Az idén elég 500 támogató aláírás, hogy valaki jelölt legyen, s egy választó bármennyi indulónak adhat szignót. Ha a félezer támogató megvan, máris egymillió forint jár a jelöltnek, ami csak a jéghegy csúcsa - írja a Blikk.

A napilap arra is emlékeztet, hogy ha egy párt a 106-ból 27 választókerületben indít jelöltet, úgy még 150 millió forintot kap, de 106 jelölt esetén pedig ez az összeg közel 600 millió.

A Blikknek László Róbert, a Political Capital választási szakértője elmondta: hiába hívták fel a finanszírozási problémára a törvényalkotók figyelmét, az Országgyűlés nem módosította megfelelően a jogszabályt. "A fő baj nem a könnyű jelöltállítás, hanem hogy a pártok gazdálkodását nem ellenőrzik eléggé. Így a kiadásaikat fiktív számlákkal is lekönyvelhetik" - mondta a szakértő.

László Róbert szerint egyszerű lenne a megoldás. Az egyéni jelöltek után járó egymilliót egy kincstári kártyára kapják, amelyről csak számla ellenében vehető fel pénz. Hasonló rendszerben kellene osztani a forrást a pártoknak is ahelyett, hogy azt akár készpénzben is felvehetik.

A fideszes Gulyás Gergely szerint nem ilyen egyszerű a helyzet azoknak, akik így szeretnének nyerészkedni, merthogy vissza kell fizetnie a támogatást annak az indulónak, aki nem kapja meg a szavazatok 2 százalékát. "Pártok támogatását pedig azért nem lehet kártyára fizetni, mert alkotmányellenes lenne. A régi szervezetek a két választás között is kaptak pénzt, míg az újaknak most jár először. Ezért ha valaki csak a kártyáról jutna a pénzhez, úgy az másfajta elszámolás alá esne, mint a többiek" - mondta a lapnak Gulyás.