Százmilliós házat épít Láng Zsolt

2013.03.07. 11:23
A Rózsadomb egyik előkelő részén épít családi házat Láng Zsolt fideszes képviselő. A telekvásárlás és az építkezés költségei elérhetik a 80-90 millió forintot. A politikus az elmúlt két évben 29 milliót keresett, közben 55 millióval nőtt a megtakarítása. Láng az Indexnek ezt örökléssel és családi segítséggel magyarázza, kizárólag a vagyonnyilatkozata alapján azonban nem lehet pontos képet kapni a politikus vagyoni helyzetéről.
Láng Zsolt
Láng Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt

Egy nagyjából két méter magas palánkkerítés takarja el a járókelők szeme elől azt az építkezést, amely a II. kerületi Apostol utcában folyik. A kerítés ellenére is látszik azonban, hogy a telken egy többszintes családi ház épül, ami félkész állapotban van. A telek udvarában építőanyagokat, építkezési konténert, illetve beszélgető munkásokat látni. Az ingatlan a Rózsadomb egyik kedvelt részén fekszik, a tulajdonosa Láng Zsolt fideszes parlamenti képviselő.

Az Index egyik olvasója hívta fel a figyelmet arra, hogy Láng Zsolt – aki II. kerületi polgármester és az Országgyűlés önkormányzati bizottságának elnöke is egyben – építkezik. A képviselő január végén leadott, tavalyi évről szóló vagyonnyilatkozata erre semmilyen módon nem utal. Ráadásul a politikus úgy vágott bele egy komoly házépítésbe, hogy az elmúlt években több tízmillió forinttal többet tudott félretenni, mint amennyit megkeresett. Erre pedig ugyancsak nem ad magyarázot Láng vagyonbevallása.

„Az elmúlt években a polgármester úr örökség révén is tudta gyarapítani a megtakarításait” – írta ezzel kapcsolatos kérdéseinkre a II. kerületi önkormányzat sajtóosztálya. A politikus tavaly januárban leadott, a 2011-es évről szóló vagyonnyilatkozatában is található örökségre történő utalás. Eszerint Lángnak örökléssel került a birtokába egy soltvadkerti üdülő fele, valamint egy, ugyancsak Soltvadkerten található szőlő egytizenketted része. Az önkormányzat a válaszában kitért arra is, Láng az idei évről is vagyonbeallást készít majd. Ezzel valószínűleg arra utaltak: a jövő januári nyilatkozatból derülhet ki, hogy Láng miből finanszírozza a házépítését. A politikus hivatala hozzátette: Láng nem kíván a magánéletet és a családot érintő kérdésekben nyilatkozni.

Ötven milliós telek

Ennek ellenére kiváncsiak voltunk arra, hogy a politikus az elmúlt két évben mekkora összeget fordíthatott telekvásárlásra és házépítésre, illetve ennek a fedezete mennyire követhető nyomon korábbi vagyonnyilatkozataiban. Mivel a jogszabályok nem írják elő, így Láng sem tüntette fel a vagyonbevallásaiban, hogy a tulajdonában lévő ingatlanok mennyibe kerültek. A januárban leadott nyilatkozatban mindössze annyi olvasható, hogy öt ingatlan van a politikus nevén. Ezek között található két kisebb méretű fővárosi társasházi lakás, két soldvadkerti ingatlan, valamint egy 708 négyzetméteres, II. kerületi beépítetlen telek.

Ez utóbbiról feltételeztük, hogy itt építkezhet a politikus. Ezért kikértük a Fővárosi Földhivataltól az ingatlan tulajdonosi lapját, amelyből az derült ki, hogy az Apostol utcai telket 2011 novemberében vette meg Láng Zsolt egy magánszemélytől. Figyelemreméltó, hogy amíg a vagyonnyilatkozat szerint az ingatlan „ajándékozással vegyes adásvétellel” került Láng birtokába, addig a földhivatalból kapott tulajdoni lapon csak adásvételt jegyezték be tulajdonszerzési jogcímen. (Elképzelhető, hogy Láng a bevallásában arra utalt, hogy egy hozzátartozója segítette ki az ingatlan megvételekor, erről azonban semmilyen információ nincs a vagyonnyilatkozatban.)

Hogy mennyibe kerülhetett az ingatlan, azt csak becsülni lehet, azt is nehezen. Fővárosi telkekre átlagárat azért nehéz mondani, mert a belső kerületekben egyre kevesebb az üres építési telek. A Láng Zsolténál kicsivel nagyobb, 1000-1100 négyzetméteres telkek az Otthon Centrum ingatlaniroda adatai szerint az elmúlt hónapokban 80-110 millió forintos áron cseréltek gazdát. Déry Attila, az ingatlaniroda vezető elemzője azt mondta: az árakban elég nagy a szórás, az eltéréseket többek között a telekről látható panoráma (van-e panoráma, és ha igen, mit lehet látni), illetve a telek fekvése (sík vagy lejtős telek) befolyásolja.

Mivel Láng telke panorámás, és jó helyen fekszik, becsléseink szerint 2011-ben legalább 50 millió forint lehetett a vételára. Ezt a számítást erősíti az a tulajdoni lapon található bejegyzés is, miszerint 1996-ban a telekre 23 milliós forintos jelzáloghitelt adtak. Márpedig az 1996 óta eltelt több mint másfél évtizedben a budapesti ingatlanpiacon – a világgazdasági válság elmúlt években jelentkezett árcsökkentő hatása ellenére is – jellemzően másfélszeresükre nőttek az árak.

Negyven milliós építkezés

Február végén fel is kerestük a vagyonnyilatkozatban szereplő beépítetlen telket. Az építkezést elkerítő palánkkerítésen az volt olvasható, hogy a beruházást az MD Studio Építész Iroda tervezi. A cég honlapja szerint az 1991-ben alakult iroda belvárosi irodaházak tervezésével, műemléki rekonstrukcióval foglalkozik. A cég profiljába lakóházak tervezése is beletartozik, Budapesten főként a II. kerületben, vidéken pedig Verőcén és Vácon dolgoztak. Kíváncsiak voltunk, hogy az iroda mennyiért végzi el a munkát, kérdéseinkre a cég nem kívánt válaszolni.

Az épülő házról egy építőiparban dolgozó, neve elhallgatását kérő szakjogász az Indexnek azt mondta: a hasznos alapterülete a becslése szerint 200-250 négyzetméter lehet, és egy ilyen családi ház átlagos anyagokkal 180-220 ezer forintos négyzetméterenkénti áron építhető meg. Vagyis átlagos körülmények között is minimum 36 millió forint körül lehet az építési költsége. A lejtő miatt szükséges alapozási mód, a dísztégla burkolás ugyancsak tovább növeli a költségeket. Az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint így a 40 milliós építési költség is egy alacsony becslésnek mondható.

Ellentmondásosnak tűnhet, hogy a folyamatban lévő építkezés ellenére a politikus vagyonnyilatkozatában beépítetlen telekként van feltüntetve az ingatlan. Ez a minősítés jogilag azonban helytálló: addig fenntartható, amíg rajta használatba vételi engedéllyel rendelkező épület nem áll.

Jelentős megtakarítás

A politikus vagyoni helyzetét valószínűleg akkor alapozta meg, amikor polgármesterré választása előtt a Cargoways Kft. nevű szállítmányozási cégnél résztulajdonos volt. Láng Zsolt számára pénzügyi szempontból azonban az elmúlt évek is sikeresek voltak. A 2011 elején leadott, 2010-ről szóló vagyonbevallásában 42 millió forintnyi, 51 900 dollárnyi és 22 000 eurónyi megtakarítás szerepelt. Ha ez utóbbiakat a nyilatkozat leadásának hónapján érvényes havi átlagos MNB-árfolyammal átváltjuk (275,45 forint/euró és 206,31 forint/dollár), akkor 58,77 millió forintos készpénzvagyont kapunk.

Egy évvel később forintban már csak 21 milliója volt, dollárban semennyije, viszont 260 000 eurónyi készpénzzel rendelkezett. Ez utóbbi tétel a tavaly januári 307,41 forintos átlagárfolyammal számolva 86,57 milliót jelent. És azt, hogy az összes pénzbeli megtakarítása 107,57 millióra, vagyis egy év alatt 48,8 millióval nőtt (de ha kiszűrjük az árfolyamhatást, akkor is 40 milliós lenne a növekedés, és majdnem százmilliós a vagyon).

Majd idén januárban már 29,5 millió forintról és 286 000 euróról nyilatkozott, ami forintban szintén az aktuális, januári árfolyamon (293,7 foritn) összesen 113,5 milliónak felel meg. Vagyis tavaly további 5,9 millióval növelte a készpénzes vagyonát (az árfolyamhatás kiszűrésével, a 2011 januári euróárfolyamon 108,3 milliója lenne, ami két év alatt 50, egy év alatt csaknem tízmilliós növekedést jelentene).

A politikus a keresete alapján az országgyűlési képviselők középmezőnyébe tartozik. Parlamenti munkájáért bruttó 510 180 forint tiszteletdíjat és 108 993 forint választókerületi pótlékot kap. A II. kerület polgármesterként bruttó 564 290 forintot keres. Havi összjövedelme így bruttó 1 183 463 forint. Mindez azt jelenti, hogy Láng az elmúlt két évben jóval többet tett félre, mint amennyi pénz a havi fizetéséből befolyt. A politikus az Indexnek ezt az örökségével magyarázta, amit a vagyonnyilatkozatában nem tüntetett fel. A bevallásban csak a különböző vagyontárgyakat, illetve a soltvadkerti telkeket sorolta fel örökségként.

Eddigi vagyonnyilatkozatai szerint pedig megtakarításaiból semmit nem használt a házépítéséhez. Mindez alátámasztja, hogy a jogszabályok hiába kötelezik vagyonnyilatkozat-tételre a parlamenti képviselőket, vagyoni helyzetükről ez alapján nem lehet valós képet kapni.

Törvényhozási csaták

Láng 2006 óta II. kerületi polgármester, ismertebb politikussá azután vált, hogy 2010-ben parlamenti mandátumot szerzett. Az Országgyűlés önkormányzati bizottságának elnökeként az elmúlt években több fontos kormányzati egyeztetésnek is a részese volt, ilyen volt az önkormányzati törvény tervezete 2011 tavaszán. A javaslat komoly konfliktusokat szült, a vitákat úgy próbálták mederben tartani, hogy a frakció önkormányzati tisztséget betöltő képviselői heti rendszerességgel egyeztettek. Ezeket Lázár János és Kósa Lajos mellett Láng fogta össze.

A politikus bekerült a kerületeket összefogó Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) vezetésébe is, amely 2011-ben több javaslatot is megfogalmazott az önkormányzat törvény vitájában. Ezek a főváros rovására a kerületeket erősítették volna, ezért Tarlós István főpolgármester határozottan ellenezte őket. Azzal érvelt, hogy több fideszes vezetésű kerület súlyos adósságokkal küzd, ezért akarnak jövedelmező fővárosi feladatokat megszerezni. A számvevőszék 2008-as jelentésében a II. kerület pénzügyi helyzetéről azt írta, hogy 2005-2007 között az eladósodás alacsony szintje, illetve kedvező fizetőképessége miatt stabil és kiegyensúlyozott volt a gazdálkodás.

Láng megerősödésére utalhatott az is, hogy Balsai István alkotmánybíróvá választása után, 2011 novemberében a Fidesz őt indította az időközi parlamenti választáson. A politikus a szavazatok 58 százalékát szerezte meg. Tavaly májusban, amikor a Fidesz megkezdte a felkészülést a következő országgyűlési választásokra, a II. kerületet is magában foglaló választókörzet élére Varga Mihály gazdasági miniszter került. Így a Fidesz 2014-ben Vargát indítja a körzetben, Láng valószínűleg a polgármesterség újbóli megszerzésére hajt majd.